Wel eens gehoord van posttraumatische dystrofie?

Een aandoening die Posttraumatische dystrofie heet, is vrij zeldzaam. Het ontstaat vaak na een letsel op operatie aan een ledemaat. Denk bijvoorbeeld aan de armen of benen. Er komt veel pijn bij kijken. De complicatie wordt ook wel complex regionaal pijn syndroom (CPRS) genoemd.

posttraumatische dystrofieOok bij relatief kleine operaties kan er een ernstige vorm van CPRS ontstaan. Wanneer iemand hiermee te maken krijgt, gaat het in veel gevallen snel weer over. Bij een deel van de mensen blijft de complicatie langer aanhouden of heeft er zelfs chronisch last van. Dit gaat gepaard met veel pijn die vaak lastig te behandelen is.

Alhoewel de aandoening bij iedereen kan voorkomen, hebben vrouwen er tot 3 keer meer kans op. Het is overigens nog niet helemaal duidelijk wat de precieze oorzaak is van de aandoening. Wel zijn er diverse theorieën. Zo wordt gedacht dat het regel mechanisme dat zorgt voor herstel na een letsel verstoord zou kunnen zijn en dat posttraumatische dystrofie hierdoor zou ontstaan. Dit is slechts een theorie, de echte oorzaak is zoals gezegd dus nog niet bekend.

De pijn verminderen bij posttraumatische dystrofie

Alhoewel de immobiliteit die bij PD komt kijken zeker niet prettig is, zal de pijn verminderen vaak de hoogste prioriteit krijgen van de patiënt. Er zijn diverse pijnstillers die gebruikt kunnen worden om de pijn aanzienlijk te kunnen drukken. Een arts kan daarbij helpen.

Het voorkomen van de aandoening is natuurlijk ook belangrijk, alhoewel dat minder interessant is voor de mensen die er momenteel al mee te maken hebben. Er is uit onderzoek gebleken dat hoge dosering vitamine C voor een behandeling de kans op posttraumatische dystrofie aanzienlijk kan verminderen.

About the Author

No comments